Brie Grand’Or

Brie Grand'Or

4,41 14,70 

Briejuusto on ranskalainen herkuttelujuusto, joka sopii niin aamupalalle, juustopöytään kuin ruoanlaittoonkin. Kokonainen briejuustokiekko on näyttävä ilmestys juhlapöydässä ja voit myös tuunata sitä tilanteeseen sopivaksi.

Useat briejuustotyypit kypsyvät kuudesta kahdeksaan viikkoa. Nuoret briejuustot ovat sisältä kiinteitä ja niiden pinnalla on kauniin valkoinen homekerros. Maultaan ne ovat lempeän pähkinäisiä. 

Kypsyessään briejuuston koostumus alkaa pehmetä ja sisus muuttua valuvaksi. Kypsyessä maku muuttuu voimakkaammaksi. Valkoiseen pintaan ilmestyy oransseja täpliä ja raitoja.

Muista kuitenkin ottaa juusto riittävän ajoissa lämpiämään, jotta sen maut ja aromit tulevat parhaiten esiin.

 

Osastot: ,

Lisätiedot

Alkuperämaa

Ranska

Ainesosat

Lehmän maito

Määrä

150 g, 300 g, 500 g

29,40 €/kg

Briejuusto kuuluu ranskalaisen juustovalikoiman kruununjalokiviin.

Pehmeä homejuusto on saanut nimensä Brien alueen mukaan, ja sitä on tiettävästi valmistettu jo 700-luvulta lähtien.
Nimet Brie de Meaux ja Brie de Melun ovat suojattuja, joten niillä saa kutsua vain tietyillä alueilla Ranskassa valmistettuja juustoja. Pelkällä nimellä brie ei ole alkuperäsuojaa, joten myös muualla valmistettuja juustoja voidaan kutsua brie-juustoiksi.

Brien juustoperhe on kuitenkin valtava. Myös suomalaisten tuottajien valmistamat briejuustot ovat huippuluokkaa ja ne ovat voittaneet monia juustokilpailuja.

Brie voidaan valmistaa joko pastöroidusta tai raakamaidosta. Useimmat ovat täysin kypsiä 6-8 viikon ikäisenä.
Nuori brie on sisältä kiinteä ja sen pinnalla on kaunis, vitivalkoinen homekerros. Sen maussa on aavistus herkkusientä ja pähkinää.
Kypsyessään juusto alkaa pehmetä pinnoilta keskustaan päin ja sen sisus muuttuu valuvaksi. Pintaan ilmestyy samalla oranssinvärisiä kulmia, täpliä ja raitoja.
Täysin kypsä brie on sisältä valuva ja ammoniakille tuoksuva ja sen maku on voimistunut.

Briejuusto maistuu sellaisenaan, pähkinöiden, kuivattujen hedelmien ja viikunahillokkeen kanssa loistavana jälkiruokana.
Se sopii myös myös bagelin täytteeksi, paahtoleivälle ja siitä syntyy helposti herkullinen salaatti. Kokonainen pyöreä juustokiekko koristaa juhlapöydän aivan sellaisenaankin.

Muista kuitenkin ottaa juusto riittävän ajoissa lämpenemään, jotta sen maut ja aromit tulevat parhaiten esiin.
Kylmä ja raaka brie ei riemastuta kenenkään makunystyröitä. Brien, kuten hyvien juustojen kanssa yleensäkin, yksinkertaisuus on kaunista: tuoreet mansikat, kypsä brie ja maukas patonki eivät seurakseen kaipaa muuta kuin kesäisen päivän tai syksyisen hämärän ja ehkä hiukan samppanjaa.

Jos sattuu niin, että illanistujaisista on jäänyt brietä, valmista herkullista brie-pekonipastaa, katso resepti >>

You're viewing: Brie Grand’Or 4,41 14,70 
Valitse vaihtoehdoista

SOUS VIDE
KYPSENNETTYÄ

25.–30.10.2021

verkkokaupassa
ja myymälässä

23,90 €/kg

47,90 €/kg

Erä

13,90 €/kg

33,90 €/kg

Erä

16,90 €/kg

33,90 €/kg

Erä