CategoriesNaudanliha Paisto-ohjeet

Tomahawk

Valmistelut

Tämän ison luullisen entrecote -pihvin paistamiseen tarvitset sisälämpömittarin. Toki paistaminen onnistuu ilmankin mutta hyvää raaka-ainetta ei kannata tuhlata kokeiluun, ellei ole varma siitä mitä tekee.

Parhaaseen tulokseen pääset, kun laitat uunin n. 120-140 asteiseksi.

Ohje

Suolaa, mustapippuria ja valkosipulijauhetta pihvin pintaan molemmin puolin ja koko komeus ritilän päälle ja uuniin. Ritilän alle on hyvä laittaa foliolla vuorattu uunipelti, jotta mahdolliset nesteet eivät valu uunin pohjalle. Anna tomahawkin kypsyä rauhallisesti pienellä lämmöllä, kunnes sisälämpötila on noin 52-55 astetta riippuen kypsyysasteesta johon halutaan. Tähän menee pihvin koosta riippuen n. 1-2 tuntia. Ota liha uunista leikkuulaudalle ja anna levähtää. Laita paksupohjainen paistinpannu liedelle ja kuumenna se niin kuumaksi kuin vain mahdollista. Lisää pannulle öljyä paistamiseen ja kun öljy melkein savuaa laita paperilla hieman kuivattu tomahawk pannulle. Pihvi kannattaa kuivata pinnasta siksi, ettei se roisku niin paljon ja saadaan nopeammin kaunis väri lihan pintaan. Paista noin 2 min per puoli ja nosta sen jälkeen leikkuulaudalle vetäytymään sellaisenaan tai folion alle, älä laita foliota tiukkaan. Anna vetäytyä 10 min. Liha kypsyy vielä asteen pari vetäytyessään. Leikkaa ensin luu irti pihvistä luuta vasten leikkaamalla, jotta jää mahdollisimman vähän lihaa luuhun. Tämän jälkeen leikkaa sopivia siivuja pihvistä vastasyin. Tarjoile esim. friteeratun perunan ja maustevoin kera.

Vetäytyminen on tässä ruokalajissa erityisen tärkeää, ja myöskin haastavin vaihe. On todella vaikea antaa lihan olla 10 minuuttia, koskematta vaikka se on jo valmis. Mutta se kannattaa. Lihan lämpötila ehtii tasaantua ja se ei päästä nesteitä ulos samalla tavalla kuin juuri pannulta tullut pihvi.

Tomahawkeja on paljon eri kokoisia ja eri marmoriasteisia. Jokainen onnistuu tällä tekniikalla, mutta suositeltavaa on ottaa sisälämpötila asteen pari kypsemmäksi kuin esim. normaalisti syömäsi pihvi. Tämä siksi, että lihassa on paljon rasvaa ja sen kannattaa antaa sulaa kunnolla niin se maustaa lihan mukavasti ja purutuntumakin on parempi.