CategoriesPeura Reseptit Riista

Peurapata

Ainekset

Peuran paistia 150 g per ruokailija kuutioituna
2 porkkanaa isoina paloina
1 sipuli isoina lohkoina
100–200 g pekonia
1 prk tomaattipyrettä
Mustaherukkahyytelöä
Vasikan tai riistafondia
2–4 valkosipulin kynttä
Muutama oksa timjamia
Muutama oksa rosmariinia
Laakerinlehti
Noin 5 dl punaviiniä

Ohje

Aloita laittamalla pekonit kylmään pataan. Laita pata hellalle ja hella täysille. Näin saat rapeamman pekonin. Kun pekonit on paistettu, ota huoneenlämpöisiin kuutioituihin peuranlihoihin väri padassa.
Laita pataan tomaattipyre, paista 1–2 min. Lisää joukkoon punaviiniä sen verran, että kaikki peittyvät. Keitä punaviini kasaan, noin puoleen alkuperäisestä.
Lisää pataan isoina paloina porkkanat ja sipuli sekä murskatut valkosipulin kynnet ja tuoreet yrtit. Kaada päälle vedestä ja fondista tehtyä vahvaa lihalientä niin paljon, että kaikki peittyvät. Anna kiehua hiljalleen ainakin 1,5–2 tuntia lisäten lihalientä taas peittäen juuri ja juuri padassa olevat raaka-aineet, jos neste alkaa käymään vähiin.
Kun peura on vielä kasassa pysyvää, mutta todella mureaa, maista pataa! Pata on tässä kohtaa yleensä liian suolaista. Lisää joukkoon mustaherukkahyytelöä ruokalusikka kerrallaan, kunnes pata on miellyttävän makuista. Maista aina lisäysten välissä. Suurusta lopuksi maizenalla varovasti sekoittaen, ettei peuranliha hajoa.

Tarjoile lempilisukkeesi kanssa! Esimerkiksi riisi tai peruna sopii hyvin.