CategoriesPorsas Reseptit

Marinoitu Ibérico porsaanfilee paahdetuilla perunoilla

Tammenterhoilla vapaana kasvaneen Ibérico-porsaan rasvasta yli 55 % on kertatyydyttymätöntä oleiinihappoa.
Rasva on sydänystävällisempää kuin muut eläinperäiset rasvat ja vain neitsytoliiviöljyssä on suurempi määrä oleiinihappoa.
Tämä johtuu Ibérico-rodusta sekä tammenterhoihin ja heinään perustuvasta ruokavaliosta.
Tammenterhoinen ruokavalio antaa possun rasvalle hyvin pähkinäisen aromin.
Lisäksi liha on poikkeuksellisen marmoroitunutta ja mureaa.

Ainekset

Ibérico possun marinointiin

3 tl Oliiviöljyä
1 tl savustettu paprikamauste
1 tl kuivattu oregano
2 valkosipulin kynttä hienoksi pilkottuna
4 x 250g Ibérico possun palaa (pluma, secreto)

 

Perunoille
1 kg esimerkiksi Annabella-perunoita kuorittuina, leikattuina 7-8 mm paksuisiksi viipaleiksi
2 rkl oliiviöljyä sekä lisäksi tarjoilua varten
1 pieni sipuli hienoksi viipaloituna
3 valkosipulinkynttä, hienoksi leikattuna
4 oksaa tuoretta timjamia, vain lehtiä,
tarjoiluun suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Ohje

Ibérico-possu
Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa. Sekoita
ainekset hyvin.
Lisää Ibérico-possun fileet ja levitä marinadia fileille. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 12 tuntia.

Kun liha on marinoitunut, ota se jääkaapista anna lämmetä huoneenlämpöiseksi.


Esilämmitä uuni 180-200 asteeseen.
Kuumenna uuninkestävä paistinpannu keskilämmöllä. Kun pannu on kuuma, poista
possunfileet marinadista, poista ylimääräinen marinadi pois ja paista 1-2 minuttia
molemmilta puolilta tai kunnes ovat kauniin ruskeita. Älä ylipaista!


Siirrä pannu uuniin ja kypsennä Ibérico possun fileitä vielä 2-3 minuuttia.
Ota pannu pois uunista ja aseta se lämmitetylle lautaselle 5 minuutiksi lepäämään. Säästä paistoliemi.

 

Perunat
Keitä perunaviipaleet suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti tai kunnes ne ovat kypsiä. Valuta hyvin.

Kuumenna öljy paistinpannussa keskilämmöllä, lisää valutetut perunat ja paista 2-3 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.


Lisää sipuli ja valkosipuli ja jatka paistamista hetken aikaa tai kunnes ne ovat  kullanruskeita.
Mausta maun mukaan suolalla ja jauhetulla mustapippurilla.

Jaa perunaseos tasaisesti 4 tarjoilulautasen kesken.
Viipaloi jokainen porsaanfilee viipaleiksi ja asettele viipaleet perunoiden päälle.
Pirskota possun paistamisesta jääneet paistomehut ja tilkka oliiviöljyä jokaisen lautasen reunalle.


Koristele timjaminlehdillä.

 

Ibérico-possun liha on poikkeuksellisen marmoroitunutta ja mureaa.