CategoriesReseptit Riista

Tuhti mausteinen hirvipata

Jos saat käsiisi hirvipaistia, käsittele sitä arvonsa mukaan ja hauduta herkullinen hirvipata. Pehmeä liha ja maustuneet juurekset ovat erityisen hyvät yhdessä.

Tuhti ja mausteinen hirvipata haudutetaan oluessa ja maustetaan timjamilla ja rosmariinilla.

Pata valmistuu itsestään ja maistuu perunamuusin tai vaikkapa juurespyreen kanssa. Koko perheen ruoka! Maistuu kaikille.

Ainekset 8 hlö

n. 2 kg riistaa, esim. hirveä tai peuraa, kuutioina (paistia)
50 g voita
1/4 dl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
6–8 salottisipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
1 rkl hunajaa
1/2 l Delight Pale Ale olutta tai vahvemman maun tummaa porteria tai stout-olutta. Kotikaljakin sopii!
5 rkl riistafondia tai yksi valmis fondi
500 g paseerattua tomaattisosetta
1 rkl kuivattua rosmariinia
1–2 rkl kuivattua timjamia
3-5 laakerinlehteä
4 porkkanaa

1/2 dl kuivattuja suppilovahveroita/kantarelleja tai tuoreita metsäsieniä maun mukaan

Ohje

Ota liha noin tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 130-150 asteeseen.

Kuivaa liha talouspaperilla ja pilko kuutioiksi.

Paista kuutiot pannulla voin ja öljyn seoksessa muutamassa erässä ruskeiksi.
Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta pataan. Huuhtele pannu tilkalla vettä ja kaada huuhteluvesi lihojen päälle.

Kuullota kuoritut salotti- ja valkosipulit hetki pannulla voissa. Lisää pannulle hunaja ja kiehauta.
Kaada pataan yhdessä oluen ja tomaattisoseen kanssa. Mausta fondilla, yrteillä, kanelitangoilla ja laakerilehdillä.

Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihapalat juuri ja juuri peittyvät. Nosta pata uuniin (mielellään valurautapata) ja hauduta vähintään neljä tuntia.

Mitä pidempään haudutat alhaisella lämmöllä sitä mureampi padasta tulee.

 

Kuori porkkanat ja lisää kypsennnyksen puolivälissä.

Siivilöi liemi kattilaan. Keitä lientä (noin 5-7 dl) ja sieniä, kunnes liemi sakenee. Mikäli käytät tuoreita sieniä paista niitä ensin pannulla, ja lisää pataan jo aiemmin.

Kaada kastike lihoille. 

 

Tarjoa keitettyjen perunoiden.

Pata on parasta seuraavana päivänä.

Mikäli riistaa ei ole saatavilla, sopii tämä resepti hyvin myös naudan paistista